Nezaposlenih u veljači 317 tisuća, što je najviša razina u 5 godina

Bez autora
Mar 16 2010

Dugo iščekivani podaci, koji su jučer dobili izniman medijski tretman, ponajprije zbog činjenice kako je 15. u mjesecu redovito priopćenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izostalo, tek trebaju dobiti službenu potvrdu. Prema svježoj statistici, ukupan broj nezaposlenih tijekom prošlog mjeseca porastao za nešto više od osam tisuća, dosegnuvši 317,6 tisuća. Najnovija brojka predstavlja rast od 2,6% u odnosu na siječanj, dok je broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećan za čak petinu, odnosno, za gotovo 55 tisuća. Žene i dalje prednjače među nezaposlenim osobama (175 tisuća), makar je njihov udio u proteklih godinu dana smanjen sa 61% na 55,1%. Kada je riječ o dobnoj strukturi nezaposlenosti, i dalje prednjače mladi, budući je broj nezaposlenih u dobi od 25 do 29 godina uvećan za gotovo trećinu, dok je broj nezaposlenih u dobi od 30 do 34 godine porastao za otprilike 30%. Neslavan epitet lidera i dalje drži Splitsko-dalmatinska županija, na koju otpada čak 12% ukupnog broja nezaposlenih (ili u konkretnim brojkama - oko 40 tisuća), a slijede je Zagreb (37 tisuća) i Osječko-baranjska županija (34 tisuće).

Nezaposlenih u veljači 317 tisuća, što je najviša razina u 5 godinaDugo iščekivani podaci, koji su jučer dobili izniman medijski tretman, ponajprije zbog činjenice kako je 15. u mjesecu redovito priopćenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izostalo, tek trebaju dobiti službenu potvrdu.

No jutarnji.hr doznaje kako je, prema svježoj statistici, ukupan broj nezaposlenih tijekom prošlog mjeseca porastao za nešto više od osam tisuća, dosegnuvši 317,6 tisuća.

Najnovija brojka predstavlja rast od 2,6% u odnosu na siječanj, dok je broj nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine uvećan za čak petinu, odnosno, za gotovo 55 tisuća. Žene i dalje prednjače među nezaposlenim osobama (175 tisuća), makar je njihov udio u proteklih godinu dana smanjen sa 61% na 55,1%.

Kada je riječ o dobnoj strukturi nezaposlenosti, i dalje prednjače mladi, budući je broj nezaposlenih u dobi od 25 do 29 godina uvećan za gotovo trećinu, dok je broj nezaposlenih u dobi od 30 do 34 godine porastao za otprilike 30%.

Neslavan epitet lidera i dalje drži Splitsko-dalmatinska županija, na koju otpada čak 12% ukupnog broja nezaposlenih (ili u konkretnim brojkama - oko 40 tisuća), a slijede je Zagreb (37 tisuća) i Osječko-baranjska županija (34 tisuće).

Promjene u odnosu na veljaču prošle godine na prvo su mjesto pak izgurale Zagrebačku županiju, u kojoj je broj nezaposlenih u svega godinu dana porastao za čak 40%, dok je rast u gradu Zagrebu iznosio 32%.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik